Lagra el från dina solceller

Solcellsbatter

solcellsbatteri

Solcellsbatteri

Ett solcellsbatteri används tillsammans med solpaneler och en laddare för att kunna ha tillgång till ström när du som bäst behöver den, även om solen inte skiner.

Strömförbrukningen är aldrig konstant utan varierar med vad du gör och vilka apparater du använder. Inte heller är elproduktionen från dina solceller konstant.

Bästa sättet att hantera situationen och vara säker på att du har tillgång till el när du behöver den är att införa en buffert mellan produktion och förbrukning.

Det är här solcellsbatteriet kommer in i bilden. Genom att låta solcellerna ladda ett batteri och samtidigt använda ström från batteriet får du en utjämning över tid.

Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Ett solcellsbatteri fungerar så att det lagrar elektrisk energi när dina solceller producerar mer el än vad du använder. När du istället använder mer el än vad som produceras laddar du ur batteriet.

Att ha ett solcellsbatteri kan därför liknas vid att ha en tank för färskvatten på en båt eller i en husvagn. Du kan både fylla på och tömma ur tanken, men det måste inte göra samtidigt. Så länge tanken är tillräckligt stor och fylls på tillräckligt ofta får du aldrig slut på vatten.

På samma sätt fungerar ett solcellsbatteri som en tank, men istället för vatten lagrar det elektrisk energi, som du kan ta ut och fylla på lite som det passar.

Solcellsbatteri 12v

Solcellsbatterier på 12V används i husvagnar, båtar och husbilar som ett sätt att jämna ut laddning och förbrukning. Ja, faktiskt finns 12V-batterier även i husvagnar, båtar och husbilar som inte har solceller, och fyller då samma funktion, även om de laddas från elnätet istället för av solceller.

Ett solcelssbatteri 12V är i allmänhet ett blybatteri som liknar startbatteriet i bilen, men har en något annorlunda konstruktion invändigt, för att passa användningsområdet.

Solcellsbatterier 12V förekommer också i andra solcellsinstallationer, främst mindre sådana i sommarstugor och liknande. De kan användas i lågspänningsinstallationer för 12 volt, men kan också kopplas till en växelriktare som genererar vanlig nätspänning på 230 volt.

När kan ett solcellsbatteri användas?

Solcellsbatterier kan användas i alla sammanhang där du behöver lagra el från solceller för att klara av toppar och dalar i förbrukningen.

I allmänhet används solcellsbatterier bara i anläggningar som inte är fast anslutna till elnätet, till exempel husbilar, båtar, husvagnar och vissa fritidshus.

Det går att använda solcellsbatterier även till installationer som är fast anslutna till elnätet, men det i allmänhet bättre, rent ekonomiskt, att mata ut effektöverskottet på elnätet till försäljning än att lägga pengar på egen lagring.

Bästa solcellsbatteri

Det bästa solcellsbatteriet är ett batteri med tillräcklig kapacitet för dina behov. Beroende på hur mycket ström du behöver kunna lagra kan du välja olika storlek på ditt solcellsbatteri, men du kan också parallellkoppla flera batterier för att få högre kapacitet.

När du är på jakt efter det bästa solcellsbatteriet är det en bra idé att lägga lite extra pengar på kvalitet. Ett bra batteri av hög kvalitet kommer att behålla sin kapacitet länge och tål en del misshandel utan att förstöras.

Om du behöver hjälp att hitta bästa solcellsbatteriet, kontakta gärna oss. så hjälper vi dig snabbt och lätt att hitta rätt lösning.