Solceller till båt ger dig möjlighet till värdefull extraladdning och kan vara en verklig livlina när det gäller att hålla navigeringsutrustningen ombord vid liv när du behöver den som bäst.
Solceller till båt finns i flera utförande, för fast montage, eller som rörliga enheter som du flyttar omkring vid behov. När det gäller fast montage av solceller på båt är kraven extra höga när det gäller skydd mot väder och vind.
Få miljöer är så krävande för elektronik och elektrisk utrustning som en båt ute till havs. Du har alla de vanliga elementen i form av sol, vind och regn, men dessutom måste du räkna med att allting utsätts för saltvatten, som är extra påfrestande för kontakter, ledningar och alla komponenter.
Det finns tre huvudtyper av solceller som används på båtar:
Tunnfilmssolceller är extra lämpliga för fast installation på båtar, eftersom de är tunna, flexibla och tåliga. De kan därför limmas fast direkt på däck och tål att du går på dem utan att de tar skada.
Solceller i kisel används också på båtar, men förekommer bara som styva paneler som måste monteras på relingen med olika beslag.
Den vanligaste typen av solpanel för båt är 12V solpaneler, av liknande typ som förekommer på husbilar och husvagnar, men med förstärkt skydd mot inträngning av vatten.
Det går att använda vilka 12 volts solpaneler som helst på båten, men tänk på att om de inte är särskilt anpassade för att sitta på en båt bör du förmodligen plocka in dem när du kör eller seglar båten, så att de inte utsätts för saltvatten. Det går alldeles utmärkt att ha solpaneler som plockas ut bara när du ligger still och placera dem för maximal elproduktion.
Solpaneler på 12V finns i mängder av olika utförande och modeller, både för stationärt och mobilt bruk. De mest flexibla systemen är ihopfällbara och kan bäras som en väska, med plats för laddare och kablar.
Solcellspaket för båt finns i många varianter, för fast eller mobilt montage. Beroende på dina behov och hur du tänker använda solpanelerna finns dessutom möjligheten att titta på solcellspaket för husbil eller husvagn som alternativ, eftersom även de är avsedda för 12V-system.
I ena änden av skalan finns flexibla tunnfilmspaneler som kan limmas fast direkt på båtens däck, där det passar. De ger dig konstant tillgång till laddström och klarar sig ute i alla väderförhållanden.
I andra änden finns mobila solcellspaket där solpanelerna är integrerade i en väska som fälls ut och placeras där du får mest solljus. De fungerar i princip enbart när båten ligger still.
Mellan dessa två ytterligare finns en stor variation av solcellspaket med styva, kiselbaserade, solpaneler, som kan monteras med beslag på relingen, i riggen eller runt sittbrunnen.
De bästa solcellerna för båt är de som ryms på din båt och genererar tillräckligt med ström för att hålla batterierna laddade.
Här är våra tre favoriter när det gäller solceller på båt:
Ett ypperligt alternativ för dig som vill ha solceller på båt, i synnerhet på mindre båtar, är en variant på solpaneler som viks ihop till en väska och kan stuvas undan när de inte behövs.
Vikbara solpaneler i väskform säljs ofta i kompletta paket, med laddare och kablar, som förvaras inuti den ihopfällda panelen. Med denna typ av vikbar och mobil solpanel har du en flexibel lösning som funkar under nästan alla förhållanden, både i båten och på andra ställen.
När det gäller solpaneler på båt finns mängder av monteringsalternativ. Elegantast, men också dyrast är solceller monterade direkt på båtens däck. Det går till så att flexibla paneler av tunnfilmssolceller limmas direkt på däcket.
Flexibla tunnfilmspaneler är mycket robusta och de tål att gås på utan att försämras. Den stora fördelen är att de är ständigt inkopplade och att batterierna ständigt laddas. En nackdel är att solcellerna kan repas med tiden och behöva poleras eller bytas ut om de blir alltför repiga.
Solpaneler med kiselbaserade solceller som är stela och oflexibla kan monteras dels på delar av däcket som du inte beträder, dels på ställningar som fästs i relingen eller riggen.
En annan möjlighet är att använda sig av portabla solpaneler som du kan bära med dig som en väska och fälla ut när du behöver extra ström för att ladda batteriet.
Vad är det som är bra och mindre bra med solceller i båt?
Oavsett hur man värderar för- och nackdelarna är solpaneler ett oslagbart sätt att få lite extra ström i batterierna.
Solpaneler i båt är något av en djungel och det är lätt att bli förvirrad av all information. Kontakta oss om du vill veta mer, eller behöver hjälp att hitta lämpliga produkter, så återkommer vi omgående.
Här listar vi huvudpunkterna: