Solceller när du är på resande fot

Solceller 12 v

solceller 12v

Små solceller

Solceller på 12V används nästan uteslutande tillsammans med batterier och förekommer i alla sammanhang där man av tradition inte har tillgång till nätspänning på 230V:

  • Bilar
  • Husvagnar
  • Husbilar
  • Båtar
  • Sommarstugor

Var används solceller 12 v

Solceller för 12V används för att ladda blybatterier, av den typ som förekommer i bilar, husbilar, husvagnar och båtar och används mest för att driva belysning, men även andra apparater, som vattenkokare och kylskåp förekommer.

Solceller för 12V används också ofta i sommarstugor där man saknar elnätsanslutning, där det fungerar på samma sätt som i en husvagn eller husbil.

Hur fungerar solceller 12 v

Solceller på 12V fungerar på samma sätt som andra solceller. Skillnaden sitter i elektroniken de ansluts till. Istället för en växelriktare som matar ut växelspänning på 230 eller 400 volt ansluts de till en batteriladdare för blybatterier.

Solcellerna laddar alltså ett eller flera batterier som i sin tur driver belysning och andra apparater. Det innebär att man inte är beroende av att solen lyser då el behövs. Däremot måste det förstås finnas laddning nog i batterierna.

Solceller 12 v fritidshus

Solceller på 12V för fritidshus är ett bra alternativ för dig som vill ha tillgång till belysning, men har begränsade behov av el för vitvaror och apparater. Solceller på 12V i fritidshuset kan användas för att driva ett mindre kylskåp eller en elektrisk kylväska, och kompletteras ofta med gasspis.

I fritidshus med 12V elsystem måste du inte satsa på en fast installation av solpaneler. Det finns utmärkta portabla paneler som du kan bära med dig och placera där de passar bäst, eller så bygger du en egen portabel lösning av ett solcellspaket för husbil. Läs mer om solceller på fritidshus här.

Solceller 12 v husvagn

Solceller på 12V passar mycket bra att installera på husvagnens tak, eller så kan de förvaras under transport och hängas ut när vagnen ställs upp.

De hjälper dig att hålla husvagnens batteri laddat om när du befinner dig långt bort från nästa laddstolpe och inte vill behöva köra bilen regelbundet för att hålla batteriet laddat. Läs mer om solceller på husvagn här.

Solcellspaket 12 v husbil

Ett solcellspaket på 12V gör dig oberoende av campingplatser och laddstolpar och ger dig välkommen extraladdning av batteriet utan att du behöver köra motorn.

Solpaneler på 12V för husbil kan med fördel monteras på husbilens tak, där de ger konstant eltillförsel, så länge du inte parkerar i skuggan eller använder taket för transporter. I så fall är det bättre med solpaneler som du ställer ut där det passar när du inte kör med husbilen.

Ett alternativ är takmonterade solpaneler på stativ, som du kan fälla upp och sätta i söderläge, men det är lätt hänt att du glömmer fälla ned dem och att de då skadas under färd. Läs mer om solceller på husbil här.

Solceller 12 v båt

Solceller 12V för båt finns både som fast monterade och mobila varianter. Fördelen med mobila solpaneler på båten är att de kan placeras optimalt med hänsyn till båtens läge.

Fasta solpaneler för båt finns för montage på stolpe, vid relingen och på andra platser. Det finns också flexibla och tåliga solpaneler som du lägger direkt på däck och limmar eller skruvar fast. De är mycket tåliga och klarar att man går på dem, och de ger konstant laddning när solen lyser, men är relativt dyra i inköp. Läs mer om solceller på båt här.