Solceller tak

Att sätta solceller på tak är ett av de bästa och effektivaste sätten att få tillgång till billig el. I synnerhet lutande tak är idealiska till detta, förutsatt att ett av takfallen ligger i söderläge, men även andra taklägen kan vara bra.

Det finns monteringssystem för solceller på tak av de flesta typer. Det finns även system för montering på platta och låglutande tak där panelerna kan lutas så att de kommer i bättre vinkel för att fånga maximalt med solljus.

Solceller på olika tak

Det går att montera solceller på tak av nästan alla typer, med rätt typer av beslag och monteringssystem.

 • Takpannor – En av de vanligaste taktyperna i Sverige råkar också vara en av de enklaste att sätta solceller på.
 • Falsad plåt – För plåttak i falsad plåt finns speciella beslag som kläms fast på falsarna
 • Korrugerad plåt – Korrugerad plåt är ofta skruvad med farmarskruv. Ofta kan ställningen för solpaneler fästas på samma sätt.
 • Takintegrerat – Du monterar solceller istället för takpannor

Solceller takpannor

Har du dubbelkupiga takpannor i betong går det att skruva fästen direkt i pannorna, utan att dessa behöver flyttas eller lyftas undan.

 • Enkelt – Fästskruvarna sätts direkt i pannorna
 • Tätt – Skruvarna är tätade. Dessutom lämnas underlaget intakt
 • Enkelt vid takomläggning – Endast nya fästskruvar behövs

För tegeltak är det något krångligare, eftersom det då krävs beslag som fästs i läkten, under pannorna

Solceller takpannor pris

Solceller på tak med takpannor är ett av de billigaste alternativen, särskilt om du har betongpannor, eftersom monteringen är så enkel.

Den stora kostnaden för solceller på tak är själva solpanelerna, växelriktaren och optimeraren och det finns färdiga solcellspaket där beslagen för montering på takpannor ingår.

Eftersom du kan skruva fästen för solceller på tak med pannor rakt ned i underlaget behöver du inte bygga några speciallösningar för montaget och hela arbetet kan göras snabbt och lätt på några få timmar.

Titta efter solcellspaket med inkluderade monteringsbeslag för takpannor, så får du bästa pris.

Takintegrerade solceller

Takintegrerade solceller är takpannor med inbyggda solceller. De är ett bra alternativ att överväga om du funderar på att lägga om taket och vill börja med solel

Fördelar:

 • Diskret – Solcellerna är en integrerad del av taket
 • Lönsamt – På sikt betalar takbytet sig själv, genom elproduktionen
 • Vindsäkert – Inga lösa solpaneler som kan blåsa ned

Nackdelar:

 • Större investering – Utgiften för takbyte blir större, även om det betalar sig på sikt.
 • Kortare livslängd – Solpaneler åldras snabbare än vanliga takmaterial. Taket behöver läggas om oftare.
 • Lägre effekt per kvadratmeter – Om du har ett litet tak, eller liten solbelyst yta kan detta vara ett problem.

Pris för takintegrerade solceller

Priset för takintegrerade solceller är högre än för traditionella tak med pannor och även själva solpanelerna är något dyrare, men om taket ändå ska läggas om kan det vara ett bra alternativ, eftersom du får ett nytt tak, med en integrerad lösning som på sikt betalar sig själv.

Du kan räkna med att solcellerna i sig är upp till 30 procent dyrare. Totalt blir utgiften för en takomläggning med integrerade solceller ungefär dubbelt så stor som ett traditionellt takbyte, helt utan solel.

Plåttak solceller

Att sätta solceller på plåttak kan vara både enkelt och svårt, beroende på hur förutsättningarna ser ut.

Bäst är att montera solpaneler i samband med att taket läggs om. Då kan takläggningen anpassas med integrerade fästpunkter för solpanelerna, så att du får ett helt vattentätt tak, med väl förankrade solceller.

För falsade plåttak är det vanligast att fästena kläms fast på falsarna. När det gäller korrugerad plåt kan det gå att skruva fast fästen i läkten, men ibland måste en ställning byggas på plats.

Kostnad plåttak solceller

Att sätta solceller på tak av plåt måste inte bli dyrare än att göra det på betongpannor. Om taket är av falsad plåt och i bra skick räcker det att klämma fast fästen i falsarna. För korrugerade plåttak finns lösningar där fästen skruvas direkt i läkten som bär upp taket.