Solceller husbil

Solceller till husbil är en bra investering om du ständigt har problem med att hålla batteriet laddat under dina resor.

För dig som enbart besöker campingplatser är laddstolpen aldrig långt bort, men om du ofta åker på tur och ställer bilen långt från civilisationen blir det lätt ont om ström.

Visst går det att ladda batteriet från bilens generator, men att stå med motorn igång är knappast din idé om en trevlig naturupplevelse. Inte heller är det något speciellt billigt eller miljövänligt alternativ.

Då är det bättre att investera en solpanel för husbil, så har du alltid tillgång till gratis laddning, så länge du inte gömmer dig under jord eller i ett parkeringsgarage.

Montera solceller husbil

Det finns olika alternativ för att montera solceller på husbil. Fast monterade solpaneler på taket är ett bekvämt alternativ, men det är ingen optimal placering om du vill ha så mycket el som möjligt och det är mindre bra om du behöver använda takräcket till transporter. Dessutom måste du göra hål i taket, med risk för vattenläckor

Montering på takräcke är ett annat alternativ, som är något flexiblare och som ger dig möjlighet att ta ned panelerna när du ska använda taket till annat.

Flexiblaste lösningen är mobila solpaneler som du helt enkelt ställer ut där det passar, när du ställer upp husbilen.

Fördelar med solceller husbil

Solceller på husbilen är ett bra och praktiskt komplement med många fördelar:

 • Alltid tillgång till el
 • Inga höga dygnskostnader
 • Miljövänligt
 • Håller batterierna ständigt laddade och i toppskick
 • Ljudlöst och störningsfritt jämfört med att ladda från bilens generator.

Nackdelar med solceller husbil

Finns det verkligen nackdelar med solceller på husbilen?

 • Håltagning för montering och kablar, med risk för fuktskador
 • Tar potentiell plats från packning, på taket
 • Kräver regelbunden rengöring, speciellt vid takmontage

Solcellspaket husbil

Solceller för husbil säljs ofta i kompletta paket, inklusive kablar och laddare. Det du kan behöva komplettera med är monteringsbeslag, ifall du vill montera dem fast på husbilens tak, men du kan också välja att låta solpanelerna vara mobila och ställa ut dem när du stannar.

Det finns bra, kompletta solcellspaket för husbil från cirka 4000 kronor och uppåt. De innehåller allt du behöver i form av solpaneler kablar och laddare som du behöver för anslutning till husbilens batteri. Det du behöver komplettera med är monteringsbeslag ifall du vill montera solpanelen fast.

Som så ofta annars gäller regeln att ju mer du betalar desto mer får du för pengarna. Det gäller även för solceller husbil. Med en större investering får du högre effekt på solcellerna och tillgång till mer ström.

Bästa solceller till husbil

Vad som är bästa solceller till husbil beror väldigt mycket på vem du är och hur hög effekt du behöver.

De flesta solceller och solcellspaket som säljs till husbilar är snarlika den typ av solpaneler som monteras på villor, men de är ofta något mindre och levererar framför allt lägre spänning, eftersom de ska ladda ett batteri på 12 volt.

Solpaneler för husbil kan monteras på valfri platt yta, sättas på stativ eller förvaras lösa och ställas ut vid behov, där du får mest solstrålning.

Fast montering brukar innebära montering på taket. Det går förstås att montera solpaneler även på husbilens ytterväggar, men med ökad risk för att de skadas i trafiken

Ett intressant alternativ är en typ av flexibel solpanel som är vanlig på båtar och som kan limmas fast på valfri yta. De är i allmänhet mycket tåliga och klarar till och med att du går på dem.

Hur fungerar solceller husbil

Solceller på husbil fungerar som solceller överallt. Den stora skillnaden är att panelerna är kopplade annorlunda än de paneler som brukar användas på byggnader, eftersom de är avsedda att ladda batterier på 12 volt och inte för att driva en växelriktare som producerar 230 eller 400 volt.

Det finns tre typer av solceller som används till husbil:

 • Monokristallina
 • Polykristallina
 • Tunnfilmsceller

Både monokristallina och polykristallina solceller är kiselbaserade och hårda. De monteras i styva ramar och kan knäckas om de böjs, men har fördelen att de har högre verkningsgrad, det vill säga du får mer el för en given mängd solljus på en given yta.

Tunnfilmsceller har blivit populära på senare år, framför allt för att de kan göras flexibla och böjliga, något som är en fördel om de ska monteras på välvda ytor som förekommer på husbilar och andra fordon. Tunnfilmscellerna är dessutom plattare och tar därför mindre plats.

Solceller 12 v husbil

Solceller på 12V är perfekt för husbilen och ger dig tillgång till extra ström när det kniper, även om du är långt från närmsta eluttag.

Att installera solceller på husbilen är ett billigt och flexibelt sätt att göra sig mer oberoende av campingplatser. Det passar perfekt för dig som bara vill köra ut husbilen i naturen och njuta av sjöar, hav och skog, utan att behöva säga nej till moderna bekvämligheter som elektriskt ljus, mobiltelefoner och surfplattor.

Kontakta oss om du behöver solceller till husbilen, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.