Solceller pris

Hur tar du reda på solceller pris? Att titta i prislistor och försöka jämföra olika alternativ när det gäller montering, tillbehör och solpaneler pris blir snabbt till en förvirrande övning, eftersom det finns så många varianter att välja mellan.

Det enklaste kan därför vara att begära en offert på komplett installation från några olika säljare och att sedan jämföra vad de erbjuder. Du kan räkna med att solceller pris för en normalinstallation ligger runt 100 000 kronor, men det kan variera både uppåt och nedåt beroende på omständigheterna och hur stor installation du tänkt dig.

Bidrag solceller

Om du är intresserad av att investera i solceller på ditt egna hus finns olika bidrag du kan få. Det mest fördelaktiga är det statliga investeringsbidraget som du kan ansöka om hos länsstyrelsen. Tyvärr har handläggningstiderna blivit väldigt långa och du kan nu få vänta upp till två år för att få din ansökan behandlad.

Har du bråttom och vill sätta igång redan nu finns dock en annan möjlighet, i form av ROT-avdrag. Det är inte lika förmånligt som investeringsbidraget, men det krävs ingen ansökan som måste behandlas och godkännas.

Villkoret för att kunna få ROT-avdrag för installation av solceller är att du monterar dem på ditt bostadshus och att du anlitar en installatör för arbetet. ROT-avdraget ger dig då 30 procent av arbetskostnaden tillbaka i form av ett skatteavdrag, som görs direkt vid fakturering. ROT-avdrag ger dig dock ingen rabatt på solceller pris.

Du behöver inte ligga ute med några pengar för att utnyttja ROT-avdraget och du behöver inte heller göra någon separat ansökan. Däremot måste du se till att du har avdragsutrymme kvar, eftersom ROT-avdraget är begränsat.

Detaljreglerna för ROT-avdrag ändras ofta, både vad gäller tillämpning och vilka beloppsgränser som gäller. Kontrollera med din installatör vad som gäller när du begär offert på arbetet.

Solcellspaket

En solpanelsinstallation består av flera olika delar och att bara kolla solceller pris ger inte hela bilden. För att lösa problemet med prissättning har de flesta säljare därför färdiga paket, anpassade för olika situationer och installationstyper.

De flesta solcellspaket består av en uppsättning solpaneler och en växelriktare, alltså elektroniken som krävs för inkoppling till elnätet. Paketen har en angiven effekt. Det är den maxeffekt du kan få ut ur solpanelerna. I allmänhet är också växelriktaren anpassad för att matcha denna effekt.

Ett solcellspaket behöver normalt kompletteras med monteringsdetaljer som passar det montage du tänkt dig. När det gäller montering finns olika system som passar för mängder av taktyper och andra montageplatser.

Tänk på att när du köper ett paket är alla delar matchade för att klara den effekt paketet kan leverera, men inte mer. Har du planer på att i framtiden bygga ut och komplettera med fler paneler kan det vara en bra idé att undvika paket och istället köpa det du behöver nu, men att ta höjd för vad du tänker köpa till senare.

Solceller kostnadsutveckling

Tittar man på solceller pris och kostnadsutvecklingen så har den varit tydligt fallande under många år, men har nu börjat stabilisera sig. Det är goda nyheter för alla som umgås med tankar på att investera i solceller.

Du behöver inte gå och vänta på kommande, stora prisfall. Solcellers pris ser ut att ha stabiliserat sig, vilket gör det till en bra affär att slå till redan idag. Tekniska framsteg kommer säkert att göras även i framtiden, men solceller är en bra investering redan nu, som kan ge dig billig el under årtionden framöver.

Billiga solceller

När det gäller solceller pris och framför allt billiga solceller och solpaneler finns förstås risken att de är billiga för att de är av sämre kvalitet, men priset är inte någon säker indikator på kvalitet. Precis som allt annat är solceller märkesvaror och vissa tillverkare kan ta mer betalt än andra.

Om du tittar på billiga solceller och vill veta vad du får för pengarna gäller samma saker som annars när du väljer solpaneler.

  • Kontrollera certifieringar – Är de märkta med IEC 61215 innebär det att de är testade och verifierade av ett oberoende institut
  • Jämför effekt per krona – Billiga solpaneler kan vara billiga på grund av lägre effekt
  • Undersök garantierna – Garantins längd är viktig, men också villkoren för utbyte av trasiga enheter. Kontrollera också om det finns garanti för hur fort panelerna degraderar och blir sämre på att producera el.
  • Kontrollera tillverkaren – Är det en känd tillverkare som kan förväntas finnas kvar?

Vad påverkar priset på solceller?

Flera saker påverkar priset på en solpanelsinstallation:

  • Maxeffekten – Ju högre effekt desto fler paneler krävs och fler paneler kostar mer. Även kringutrustning i form av växelriktare blir dyrare vid högre effekt.
  • Typ av montage – Beroende på vilken typ av montage du är intresserad av finns olika alternativ. Vissa alternativ är enklare och billigare
  • Typ av solceller – Multikristallina, polykristallina och tunnfilmssolceller har olika pris och verkningsgrad. Beroende på användningsområde och typ av montage kan du bli tvungen att välja ett dyrare alternativ.