Solceller på husvagn är ett perfekt komplement för att hålla batteriet laddat och belysningen igång även när du saknar tillgång till laddstolpe eller annat eluttag.
För dig som mest övernattar på campingplatser är detta förstås ett litet problem, men om du har för vana att ta med dig husvagnen ut i terrängen och ställa upp den i en skogsdunge, vid en sjö eller öppna havet blir el snabbt en bristvara.
Visst, det går att ladda husvagnens batteri med hjälp av bilen, men att stå med motorn igång är varken bra för klimatet eller för er som befinner sig i närheten. Med solpanel för husvagn slipper du förorena luften för dig själv och kan koppla av i lugn och ro, utan störningar.
Det finns flera sätt att montera solceller på husvagn. Ett är att ha dem fast monterade på husvagnens tak eller på väggarna. Det är ett praktiskt sätt att alltid ha solcellerna inkopplade, men det gör också att de utsätts för hårda påfrestningar i form av väder och vind när du kör. Dessutom är montering på taket långt ifrån optimalt när det gäller att att få ut så mycket el som möjligt.
En alternativ lösning som är bra är att förvara solcellerna i vagnen vid körning och att sätta upp dem på ett stativ, med fäste på dragstången. Då har du alla möjligheter att få perfekt placering och optimal solinstrålning.
Alla solceller, oavsett användningsområde, fungerar på samma sätt och enligt liknande principer. De består av halvledarmaterial som tar energi från fotoner (ljuspartiklar) och använder denna för att sätta fart på elektroner, så att en elektrisk ström uppstår.
Det finns tre typer av solceller till husvagn:
De två förstnämnda typerna är effektivast och används till traditionella solpaneler, medan den tredje typen – tunnfilmssolceller – utmärks av att de är tunnare och kan göras flexibla, så att de exempelvis kan limmas fast på en välvd yta på husvagnens tak.
Solceller för husvagn säljs ofta i solcellspaket, alltså kompletta satser där allting som krävs för inkoppling finns med. I solcellspaketen ingår dock sällan monteringsdetaljer. Dessa får du istället köpa separat och anpassade till det montage du tänkt dig.
Solceller på husvagn kan skruvas fast utvändigt i taket och sitta där, permanent monterade. Det är ett smidigt sätt att alltid ha dem med sig, men tänk på att vara mycket noggrann med tätningen av alla hål, för att undvika fuktskador.
Solcellspaket för husvagn finns i flera prisklasser, från ett par tusenlappar och uppåt. Det som avgör priset är främst hur hög maxeffekt du kan få ut, något som du förstås bör titta på när du väljer. Se dock upp så du inte köper större eller fler solpaneler än vad du kan få plats med.
När det gäller 12V solceller till husvagnen finns mängder av varianter att välja mellan, både för fast montage och portabla modeller.
Du behöver inte köpa solpaneler avsedda just för husvagn. Det går lika bra med solpaneler för husbil eller båt, så länge de är avsedda för batterier på 12 volt.
Men valet är friare än så. Det finns en uppsjö av produkter, inklusive solpaneler, som genererar 12 volt, och som kan användas till husvagnen. Det du behöver se upp med är att alla kanske inte är avsedda att ladda batterier.
Solceller som säljs utan batteriladdare och som bara är avsedda att driva apparater för stunden kan förstås också användas när du är ute och campar, men de kommer inte att lagra elöverskottet i husvagnens batteri, vilket är minst halva poängen med solceller till husvagn.
Vilka är de bästa solceller till husvagn? Det beror på vad du föredrar och hur hög effekt du behöver få ut för att hålla dina batterier laddade och i toppskick. Behöver du bara el till belysning och för att ladda din surfplatta och mobiltelefon klarar du dig kanske på en liten solpanel med 50W maxeffekt.
Använder du elektriska apparater och har en teve eller andra eltörstiga apparater krävs kanske högre effekt för att hinna ladda batteriet under dygnets mörka timmar.
Behöver du solceller till husvagn men känner dig osäker på vad som är rätt val för dig? Kontakta oss så hjälper vi dig hitta den perfekta lösningen, som fyller dina behov utan att tömma plånboken.
Vi kan det här med solel!