Solceller bostadsrättsförening är en ekonomiskt gynnsam, enkel och bra lösning för att få ned kostnaderna. Att utnyttja tak och väggar på föreningens hus till elproduktion kan förstås innebära en stor investering, men med bra finansiering leder det på några års sikt till minskade kostnader för föreningen och möjlighet till större amorteringar och lägre månadsavgifter.
Att skaffa solceller till brf kräver planering och innebär förändringar i husens utseende. Det är viktigt att låta processen ta tid, så att alla medlemmar upplever att de får säga sitt och är med på tåget.
Även om det tar lång tid från idé till förverkligande finns det några saker som är bra att ta tag i så tidigt som möjligt. Det gäller inte minst ansökan om investeringsstöd för solceller. Med en korrekt utförd ansökan och bra planering kan ni få bidrag för upp till 20 procent av kostnaden.
Det statliga investeringsstödet för solceller är tillgängligt för alla, såväl privatpersoner och föreningar som företag. När ni planerar att installera solceller i bostadsrättsföreningen är detta en av de första sakerna ni bör sätta er in i.
Ansökan görs hos boverket och handläggs av länsstyrelsen. Det går att få bidrag för 20 procent av kostnaden (material och arbete) upp till 1,2 miljoner kronor per anläggning.
Att ansöka är inte jättekomplicerat, men det är viktigt att vara noggrann och göra rätt, eftersom handläggningstiden kan bli mycket lång, uppåt två år.
Krävs bygglov för solceller till bostadsrättsföreningen? Det är en fråga som är kan vara svår att svara på, men här försöker vi ge en översikt över rättsläget.
Normalt krävs bygglov för alla åtgärder som på ett väsentligt sätt ändrar en byggnads utseende, eller som innebär byte av vägg- eller takbeklädnad, om byggnaden ligger inom detaljplanerat område.
Sedan 1 augusti 2018 finns dock ett undantag för solenergianläggningar som innebär en befrielse från bygglovskravet, men med vissa undantag.
Om ni planerar att installera solceller i bostadsrättsföreningen är det fullt möjligt att ni helt kan slippa bygglov förutsatt att solpanelerna ska monteras utanpå befintlig tak- och/eller väggbeklädnad, och att de följer byggnadernas form.
För att vara helt säker är det ändå bäst att kontakta kommunen för att undersöka om några undantag gäller. Även om inte bygglov krävs kan det i vissa fall krävas bygganmälan, som ska göras innan några arbeten påbörjas på husen.
Kostnaderna för solpaneler i brf ligger i paritet med vad det kostar att montera solceller på villor, men eftersom det i allmänhet rör sig om större installationer finns möjlighet att få rabatter på inköp och arbete.
Eftersom solpaneler i bostadsrättsförening inte ägs av en eller två enskilda personer, utan ska förvaltas gemensamt av en förening, finns några extra aspekter att beakta:
Ni sätter upp solceller i er bostadsrättsförening och de genererar el, men hur fungerar det egentligen, rent praktiskt och ekonomiskt? Här ger vi en kort översikt.
Om ni funderar över att installera solceller i bostadsrättsföreningen finns det ett antal steg att gå igenom på vägen, men många avvägningar och beslut som måste fattas, innan första skruven sätts i taket. Här går vi igenom den övergripande processen.
Solceller i bostadsrättsföreningen är en stor och viktig investering som ska hänga mer er i årtionden framöver, så det är viktigt att vara noggrann så det blir rätt från början
Om ni funderar över att installera solceller i bostadsrättsföreningen finns det ett antal steg att gå igenom på vägen, men många avvägningar och beslut som måste fattas, innan första skruven sätts i taket. Här går vi igenom den övergripande processen.
Solceller i bostadsrättsföreningen är en stor och viktig investering som ska hänga mer er i årtionden framöver, så det är viktigt att vara noggrann så det blir rätt från början
Har er brf rätt förutsättningar för att installera solceller? Det är första frågan ni bör ställa er och innan ni gör någonting annat bör ni ta reda på detta.
Bästa placeringen är oftast lutande tak med fall åt söder, men även väggar i söderläge eller platta tak kan vara bra placeringar. När ni ska ta reda på om ni har bra förutsättningar för att installera solpaneler i er brf kan det vara bra att anlita en konsult. Kontakta oss om ni behöver hjälp.
Lutande tak, med fall åt söder är i allmänhet den allra bästa installationsplatsen för solpaneler. Det ger möjlighet att sätta upp solpaneler utan bygglov och förändrar byggnadernas utseende i mycket liten grad.
Även söderväggar är bra, men det gäller att komma tillräckligt högt, så att inte panelerna ligger i skugga stora delar av dagen. För höga eller högt belägna hus kan ytterväggarna vara underlag för mycket stor elproduktion.
Även byggnader som inte har takfall eller väggar direkt mot söder kan ha bra förutsättningar för placering av solpaneler. Om det finns möjlighet kan panelerna vinkas för att komma mer i söderläge, men även i andra väderstreck går det förstås att producera betydande mängder el.
Det enda väderstreck som egentligen bör undvikas för solpaneler är norr, där det enda solljuset är indirekt, reflekterat ljus som är mycket svagt i jämförelse.
Att montera solceller på bostadsrättsföreningens hus är ett stort arbete som behöver utföras korrekt och noggrant för att ge god funktion och maximal elproduktion utan problem under lång tid.
Det är viktigt att monteringen utförs korrekt, så att inte panelerna sliter sig och går sönder eller utgör en fara för människor vid hård vind. Det är också viktigt att de placeras så att de är lätta att komma åt för inspektion och reparation och att lämpliga skyddsanordningar finns på plats.
Därför är det bra att ta professionell hjälp vid installation av solpaneler i bostadsrättsföreningen.
Vi hjälper er gärna med projektering, installation och underhåll. Kontakta oss redan idag om ni funderar på att skaffa solceller till bostadsrättsföreningen så ger vi er ett detaljerat förslag på hur ni går vidare.