Solceller villa

Här får du hjälp med solceller för villa. Att sätta solceller på villan är ett smart sätt att skaffa billig el i framtiden, när investeringen är betald. Du kan till och med tjäna pengar, genom att sälja överskottsel, ifall du producerar mer än vad du själv använder.

Solceller på villa kan i allmänhet monteras på befintliga ytor, som tak och väggar, och det tar därmed ingen extra plats. Om taket läggs om eller fasaden renoveras samtidigt går det till och med att välja helt inbyggda lösningar, där solcellerna är inbyggda i tak- respektive väggbeklädnaden.

Lönsamt med solceller villa

Solpaneler på villa är i princip alltid lönsamt på sikt, men återbetalningstiden för installationen varierar med förutsättningarna:

  • Solinstrålning – Ju mer direkt solinstrålning du har på din villa, desto bättre förutsättningar till lönsam solel. Ligger ditt hus skuggigt, mitt i skogen är solpaneler kanske inte rätt val, men i de flesta fall fungerar det bra.
  • Antal soltimmar per år – Att solen kommer åt är en sak, men det är också viktigt med mycket solsken. Ju fler soltimmar du har per år, desto mer el får du och desto fortare kommer investeringen att bli lönsam.
  • Placering – Solpaneler riktade rakt söderut, i 35 – 45 graders vinkel är det optimala för stationära solpaneler. Har du en brant taksida i perfekt söderläge kommer du att få bästa möjliga lönsamhet.

Solcellspaket villa

Solcellspaket för villa är en perfekt utgångspunkt för att välja typ och storlek på din installation av solceller på villan. I våra solcellspaket ingår allt som behövs för att generera elektricitet, men du behöver komplettera med vissa monteringsdetaljer.

Alla våra paket innehåller solpaneler för angiven maxeffekt och all elektronik som krävs för inkoppling. Du får också med kablar och anslutningsdon så att det täcker de allra flesta installationer.

Det du alltid måste komplettera med är monteringsdetaljer som passar för det montage du tänkt dig.

Vad kostar solceller till villa

Vad solceller till villa kostar varierar och beror på många saker. Mest avgörande är hur hög maxeffekt, du vill ha, alltså hur många solpaneler som behövs. Det påverkar i sin tur allting annat som hur mycket monteringsdetaljer som krävs, hur mycket kabel och kontaktdon som går åt, och så vidare.

Slutligen styr maxeffekten hur kraftig styrelektronik och växelriktare du behöver. Elektroniken måste kunna hantera alla paneler och växelriktaren behöver kunna hantera den maxeffekt som alla dina paneler tillsammans kan leverera.

Priset påverkas också mycket av vilken typ av solceller du väljer. Solpaneler för utanpåliggande montage är billigare än paneler som är integrerade i till exempel vägg eller takbeklädnader.

Bidrag solceller villa

Det finns flera olika bidrag att titta närmare på när du planerar att skaffa solceller till villan. Det mest omfattande är statligt investeringsstöd för solceller, som du ansöker om via Boverkets e-tjänst. Bidraget täcker i dagsläget upp till 20 procent av kostnaden för installationen, men handläggningstiden är ganska lång.

Ett alternativ är att använda sig av ROT-avdraget som låter dig dra av 30 procent av arbetskostnaden mot skatten. Att få rot-avdrag kräver ingen ansökan. Du bara meddelar installatören i förväg, så sköter de resten.

Läs mer på sidan om bidrag för solceller.

Fördelar med solceller på villa

Listan över fördelar med solceller på villa kan göras lång, men här tar vi upp de viktigaste punkterna:

  • Miljövänlig el – Solpanelerna måste förstås tillverkas, men därefter sker inga som helst utsläpp under deras livstid. Solstrålning får vi varje dag och att du gör el av den gör egentligen ingen skillnad på det hela taget.
  • Tar ingen plats – De flesta solceller på villa sitter på befintliga ytor, som tak och väggar och tar inte upp någon yta som skulle kunna användas till annat.
  • Tyst och diskret – Till skillnad från till exempel vindkraft finns ingenting som rör sig eller låter i en solpanel

Nackdelar med solceller på villa

Finns det nackdelar med solceller på villa? Ja, några kanske, även om vi tycker fördelarna överväger.

  • Estetiskt – Solceller är svarta eller blåsvarta, inte för att det är så snyggt, utan att de fungerar bäst då. Alla tycker inte det ser så bra ut.

Kräver underhåll – När du gör el av ljus behöver du mycket ljus. Bor du i trakter där du ofta måste putsa fönstren kan du till det läg

  • Väderkänsligt – Hur man än vänder sig är solceller väldigt känsliga för årstider och väder och du kan inte räkna med samma produktion hela tiden.

Kan man lagra el till vintern?

Det finns system för att lagra el i batteribanker, men de är främst tänkta för att kunna lagra energi under dagtid för användning när det är mörkt.

Även om det förstås är möjligt att lagra energi till vintern är det förmodligen en bättre idé att sälja överskottsel under sommaren för att köpa el på vintern.

Räcker enbart solceller

Enbart solceller som elkälla räcker sällan, även om undantag kan finnas. I allmänhet bör du räkna med att kunna generera 40 – 70 procent av din el genom solpaneler. Det innebär en avsevärd besparing, men du ska inte räkna med att kunna säga upp ditt elabonnemang .

Var placera solceller villa

Solceller placeras bäst i söderläge, i en vinkel på 35-45 grader, för att maximera årsproduktionen. De flesta villor är dock inte byggda med detta i åtanke och då gäller det att göra det bästa av situationen. Det finns många alternativ.

Solceller på vägg

Solceller på en vägg i söderläge ger bra elproduktion om väggen inte står i skugga.

Solceller på platt tak

För platta tak finns speciella monteringssystem som lutar panelerna mot solen. Här gäller det att se upp så de inte skuggar varandra.

Solceller på ställning

Om inga andra bra alternativ finns kan solceller på ställning vara ett alternativ. Om ställningen kan placeras så att den står i solen hela dagen kan den här placeringen vara optimal. Skuggan kanske du kan använda för att bygga en sval uteplats för heta sommardagar.

Montera solceller villa

Vid montering av solceller på villa används särskilda monteringssystem som finns i mängder av olika varianter, anpassade för olika typer av montage.

Det finns monteringssystem för de allra flesta typer av tak- och väggmaterial, såväl som helt fristående system där panelerna monteras på markställningar.

Det enda som kan göra monteringen verkligt besvärlig är om du vill sätta solpaneler på eternittak eller -väggar. Eftersom eternit innehåller hälsofarlig asbest kan det bli mycket svårt att säkra arbetsmiljön för montörerna.