Här får du hjälp med solceller för villa. Att sätta solceller på villan är ett smart sätt att skaffa billig el i framtiden, när investeringen är betald. Du kan till och med tjäna pengar, genom att sälja överskottsel, ifall du producerar mer än vad du själv använder.
Solceller på villa kan i allmänhet monteras på befintliga ytor, som tak och väggar, och det tar därmed ingen extra plats. Om taket läggs om eller fasaden renoveras samtidigt går det till och med att välja helt inbyggda lösningar, där solcellerna är inbyggda i tak- respektive väggbeklädnaden.
Solpaneler på villa är i princip alltid lönsamt på sikt, men återbetalningstiden för installationen varierar med förutsättningarna:
Solcellspaket för villa är en perfekt utgångspunkt för att välja typ och storlek på din installation av solceller på villan. I våra solcellspaket ingår allt som behövs för att generera elektricitet, men du behöver komplettera med vissa monteringsdetaljer.
Alla våra paket innehåller solpaneler för angiven maxeffekt och all elektronik som krävs för inkoppling. Du får också med kablar och anslutningsdon så att det täcker de allra flesta installationer.
Det du alltid måste komplettera med är monteringsdetaljer som passar för det montage du tänkt dig.
Vad solceller till villa kostar varierar och beror på många saker. Mest avgörande är hur hög maxeffekt, du vill ha, alltså hur många solpaneler som behövs. Det påverkar i sin tur allting annat som hur mycket monteringsdetaljer som krävs, hur mycket kabel och kontaktdon som går åt, och så vidare.
Slutligen styr maxeffekten hur kraftig styrelektronik och växelriktare du behöver. Elektroniken måste kunna hantera alla paneler och växelriktaren behöver kunna hantera den maxeffekt som alla dina paneler tillsammans kan leverera.
Priset påverkas också mycket av vilken typ av solceller du väljer. Solpaneler för utanpåliggande montage är billigare än paneler som är integrerade i till exempel vägg eller takbeklädnader.
Det finns flera olika bidrag att titta närmare på när du planerar att skaffa solceller till villan. Det mest omfattande är statligt investeringsstöd för solceller, som du ansöker om via Boverkets e-tjänst. Bidraget täcker i dagsläget upp till 20 procent av kostnaden för installationen, men handläggningstiden är ganska lång.
Ett alternativ är att använda sig av ROT-avdraget som låter dig dra av 30 procent av arbetskostnaden mot skatten. Att få rot-avdrag kräver ingen ansökan. Du bara meddelar installatören i förväg, så sköter de resten.
Läs mer på sidan om bidrag för solceller.
Det finns system för att lagra el i batteribanker, men de är främst tänkta för att kunna lagra energi under dagtid för användning när det är mörkt.
Även om det förstås är möjligt att lagra energi till vintern är det förmodligen en bättre idé att sälja överskottsel under sommaren för att köpa el på vintern.
Enbart solceller som elkälla räcker sällan, även om undantag kan finnas. I allmänhet bör du räkna med att kunna generera 40 – 70 procent av din el genom solpaneler. Det innebär en avsevärd besparing, men du ska inte räkna med att kunna säga upp ditt elabonnemang .
Solceller placeras bäst i söderläge, i en vinkel på 35-45 grader, för att maximera årsproduktionen. De flesta villor är dock inte byggda med detta i åtanke och då gäller det att göra det bästa av situationen. Det finns många alternativ.
Solceller på en vägg i söderläge ger bra elproduktion om väggen inte står i skugga.
För platta tak finns speciella monteringssystem som lutar panelerna mot solen. Här gäller det att se upp så de inte skuggar varandra.
Om inga andra bra alternativ finns kan solceller på ställning vara ett alternativ. Om ställningen kan placeras så att den står i solen hela dagen kan den här placeringen vara optimal. Skuggan kanske du kan använda för att bygga en sval uteplats för heta sommardagar.
Vid montering av solceller på villa används särskilda monteringssystem som finns i mängder av olika varianter, anpassade för olika typer av montage.
Det finns monteringssystem för de allra flesta typer av tak- och väggmaterial, såväl som helt fristående system där panelerna monteras på markställningar.
Det enda som kan göra monteringen verkligt besvärlig är om du vill sätta solpaneler på eternittak eller -väggar. Eftersom eternit innehåller hälsofarlig asbest kan det bli mycket svårt att säkra arbetsmiljön för montörerna.