Solceller fritidshus

Solceller på fritidshus kan vara en bra investering och en fantastisk möjlighet att få tillgång till el även på ställen där fast elnätsanslutning inte finns och skulle bli alltför dyr att ordna.

Beroende på fritidshusets storlek, hur ofta du är där och dina behov finns massor av olika möjligheter, från små, portabla solcellsanläggningar för 12 V, till större, fasta installationer med växelriktare och batteribank som kan hålla igång kylskåp, spisar, m.m. dygnet runt.

När det gäller solceller till fritidshus är det viktigt att tänka på att produktionskapaciteten inte bör vara större på årsbasis än förbrukningen. Det går visserligen att sälja överskottsel, men att göra det i stor omfattning är inte alltid så fördelaktigt som man kan önska.

Hur fungerar solceller fritidshus?

Solceller på fritidshus kan installeras precis som på vilken villa som helst.

 • Se över möjligheterna. Tak med fall åt söder är ofta idealiskt. Även söderväggar kan fungera om de inte ligger i skugga
 • Bestäm om du behöver nätspänning (230V) och batteribank, eller om du nöjer dig med 12 volt.
 • Begär offerter från flera leverantörer

Är fritidshuset fast anslutet till elnätet kan du söka statligt investeringsstöd för solceller innan du börjar. I annat fall går ROT-avdraget att använda för installationsarbetet.

Solcellspaket sommarstuga

Solcellspaket för fritidshus finns i lite olika utförande, beroende på läge och behov:

 • Villapaket i miniatyr – Helt vanliga solcellspaket, med mindre kapacitet, som passar bra om din sommarstuga är fast ansluten till elnätet
 • Solcellspaket för sommarstuga – De här paketen håller ofta mindre effekt, men är framför allt anpassade för fritidshus utan elnätsanslutning. Du får tillgång till 230 volt nätspänning. Oftast finns möjlighet att komplettera med en batteribank, så du får ström dygnet runt.
 • Solceller 12V för fritidshus – Det finns en uppsjö av solcellspaket för 12V. Ofta säljs de för användning på husbil, husvagn eller båt, men de fungerar lika bra i en sommarstuga, om du kompletterar med ett 12V batteri.

Kostnad solceller fritidshus

Vad kostar solceller till fritidshuset? Ja, det är en fråga med många svar. Om du nöjer dig med 12V-system som kan ladda ett blybatteri får det att få kompletta paket för under 5000 kronor.

Större paket, som ger dig nätspänning men ingen anslutning till elnätet kan du få för cirka 25000 kronor, men då kan du behöva komplettera med batterier för att få el dygnet runt.

För fritidshus som är större och anslutna till elnätet kan större och dyrare villapaket vara rätt lösning men då gäller det att utnyttja elen som produceras under året.

Fördelar med solceller fritidshus

Vad är fördelarna med solceller på fritidshus? Det beror på. Här är några förslag.

 • El utan elnätsanslutning – Lyxig standardhöjning, utan enorma investeringar
 • Liten anläggning ger stor nytta – I en sommarstuga där alternativet är ingen el alls är även en liten elinstallation till stor nytta
 • Lägre driftkostnader – Att hålla igång en elnätsanslutning i fritidshuset leder till löpande kostnader som du kanske bättre kan lägga på en solelsanläggning

Nackdelar med solceller fritidshus

Finns det några nackdelar med solceller till fritidshus?

 • För låg elförbrukning – Om fritidshus är anslutet till elnätet och du har låg elförbrukning kan solceller vara en dålig investering.
 • Ont om plats – På mycket små fritidshus kan det vara svårt att hitta plats för en bra installation
 • Stöldrisk – I vissa fritidshusområden förekommer tyvärr stölder. Solpaneler kan vara stöldbegärliga.

Att tänka på

För solpaneler på fritidshus gäller samma saker som för andra installationer, men här är några specifika saker, utöver det:

 • Elförbrukningen – Hur stor är nuvarande förbrukning och hur mycket effekt behöver du egentligen?
 • Väder och vind – Ligger fritidshuset utsatt till? Är solpanelerna tillräckligt väl skyddade?
 • Underhåll av batterier – Om du har en batteribank behöver batterierna underhållas och helst laddas och förvaras frostfritt inför vintern.

Var placera solceller på fritidshus

Bästa placeringarna av solceller på fritidshus är i söderläge, lutande mot solen:

 • Lutande tak, med fall mot söder
 • Söderväggar som inte ligger i skugga stora delar av dagen
 • På ställning, placerad i trädgården

Eftersom det rör sig om ett fritidshus finns också alternativet att ha mobila solpaneler som du helt enkelt ställer ut i trädgården vid behov. Det alternativet passar extra bra om du nöjer dig med en anläggning på 12V.

Montera solceller fritidshus

Du kan göra det lätt för dig när det gäller montering av solceller på fritidshus och investera i mobila solpaneler på 12V, som du tar fram och ställer ut när solen skiner, för att ladda dina batterier, men du kan också ta steget fullt ut och göra en storskalig installation, liknande den för ett åretruntboende.

Oavsett vilket du väljer finns vi här och kan hjälpa dig. Kontakta oss redan idag!